Odpowiednio dostosowany system odprowadzania spalin ma fundamentalne znaczenie przy prawidłowym funkcjonowaniu naszego komina. Źle dobrany system kominowy bywa przyczyną wielu pożarów każdego roku. W Polsce z powodu zatrucia tlenkiem węgla umiera coraz większa liczba ludzi. Wadliwa praca lub nie przeprowadzane kontrole urządzeń grzewczych powodują szereg problemów a w konsekwencji mogą doprowadzić do nieszczęścia. Jakość i dobór odpowiednich elementów kominowych i wentylacyjnych mają tutaj duże znaczenie. Firma Jeremias Sp. Z o.o. od ponad 25 lat pracuje nad jakością wytwarzanych kominów.
Decydujący wpływ na bezpieczną i bezawaryjną eksploatację komina ma prawidłowy dobór systemu kominowego o odpowiedniej średnicy i wysokości (długości). Z technicznego punktu widzenia wysokość (długość) oraz średnica komina zależą od rodzaju i parametrów pracy urządzeń z którymi ma on współpracować.
- Dla urządzeń z otwartą komorą spalania (gazowe kotły atmosferyczne, kominki, kotły stałopalne) wysokość i średnica komina będzie zależała od zapotrzebowania na tzw. ciąg kominowy (wymagane podciśnienie w kominie) konkretnego urządzenia, jego mocy, temperatury spalin oraz długości i geometrii przewodu łączącego komin z urządzeniem.
- Dla urządzeń z zamkniętą komorą spalania (kotły kondensacyjne i „turbo”) wysokość (długość) przewodu będzie zależała od wartości nadciśnienia na króćcu wylotowym spalin (sprężu wentylatora), mocy cieplnej oraz temperatury spalin danego urządzenia.
- W przypadku ciężkich kominów prefabrykowanych w obudowach keramzytowych, do budowy których konieczne jest wykonanie fundamentu i które montuje się w momencie budowania murów domu, wymagane jest dokładne zaplanowanie miejsca gdzie urządzenie, kocioł lub kominek będzie zlokalizowany. Należy również określić czy będzie to urządzenie
z otwartą czy z zamkniętą komorą spalania (atmosferyczne lub kondensacyjne).
- W przypadku stalowych segmentowych kominów systemowych sprawa jest łatwiejsza. Ze względu na swoją specyfikę mogą one być montowane praktycznie w fazie wykańczania budynku, a miejsce montażu urządzenia grzewczego nie jest determinowane przez miejsce budowy komina. Decydujące jednak znaczenie na sposób prowadzenia komina mają przepisy: „Polska norma” oraz „Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie”, dlatego najlepiej wcześniej skonsultować to z kominiarzem.
Należy pamiętać, że komin jest instalacją, która jest odpowiedzialna za usuwanie na zewnątrz budynku z paleniska urządzenia grzewczego szkodliwych dla zdrowia produktów spalania. Dlatego montaż komina powinien być przeprowadzany zgodnie z instrukcją montażu przeznaczoną dla odpowiedniego systemu. Warto zadbać, aby montażem instalacji kominowych zajął się doświadczony i odpowiednio przeszkolony montażysta, który wykona prace zgodnie ze sztuką i nie popełni błędów oraz zaniedbań które w przyszłości będą sporo kosztować.
Podczas montażu należy pamiętać o dokładnym spasowaniu i połączeniu elementów rdzenia spalinowego, w taki sposób, aby był on szczelny. Konieczne jest również umożliwienie swobodnego wydłużania się rdzenia spalinowego spowodowane rozszerzalnością cieplną materiału z którego jest on wykonany. Na niszczący wpływ rozszerzalności termicznej w szczególności narażone są kominy z rdzeniem ceramicznym, w których połączenie na sztywno rdzenia z obudową może spowodować jego uszkodzenie. Zapobieganie temu zjawisku jest możliwe dzięki zastosowaniu szczeliny dylatacyjnej pomiędzy rdzeniem spalinowym, a jego obudową na całej długości komina. Podczas montażu należy pamiętać również o należytym odwodnieniu komina, które umożliwi odprowadzenie wilgoci z rdzenia spalinowego np. z opadów atmosferycznych lub skroplin ze spalin. Konieczne jest również wyposażenie komina w elementy wyczystne, które umożliwią kominiarzowi dostęp do wykonania okresowej inspekcji kominiarskiej.
Należy przeprowadzić przegląd instalacji kominowych przynajmniej 1-2 do roku. Jednorazowo każdego roku trzeba zlecić wykonanie inspekcji stanu technicznego wszystkich kominowych systemów w budynku. „Lepiej zapobiegać niż żałować”.